ПЦДОН

Начало Новини
Новини
Йордановден в кв. Аспарухово Печат Е-мейл
Написано от Мартин Димитров   
Сряда, 06 Януари 2010 18:33
Днес тържествено бе отбелязан празникът Богоявление във варненския квартал Аспарухово. От 9.30 ч. в храм "Св. цар Борис" започна празничната св. Литургия, след края на която по улиците на квартала  се проведе и традиционното литийно шествие огласено от благозвучни християнски химни. На кея пред кораба "Академик" тримата енорийски свещеници отслужиха Велик Водосвет за освещение на мирските води. Около 12 ч., за да благослови вярващите, пристигна и Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, на когото се падна честта да хвърли кръста във водата. След кратка, но оспорвана борба, младеж на име Калоян достигна пръв до дървения кръст и получи овациите на множеството, както и специална благословия от митрополита.
  
 
продължава>
 
Литийно шествие на Кръстовден Печат Е-мейл
Написано от sveticarboris.net   
Събота, 12 Септември 2009 16:20

На 14.09.2009 г., Кръстовден, ще се проведе традиционното литийно шествие до св. Кръст на входа на кв. Аспарухово. Шествието ще започне от двора на храм "Св. цар Борис" в около 10.45 ч., веднага след края на литургията. След отслужване водосвета при Кръста, ще се посети местността Джанавара, където се извършват разкопки от археолози на открит манастирски комплекс от III век сл. Хр. с цел поклонение.

 

 

 
Програма на Седмицата на Православната книга ' 2009 Печат Е-мейл
Написано от Варненска и Великопреславска света митрополия   
Понеделник, 07 Септември 2009 12:13

 източник: Официален сайт на Варненска и Великопреславска света митрополия

logo
 
За единадесети път в гр. Варна от 7 до 13 септември 2009 г. ще се проведе Седмица на православната книга. Международният форум се организира от 1998 г. с благословението на Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. По традиция тогава се провеждат срещи на широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина. Осъществяват се дискусии на актуални теми, както и по-тесни връзки между автори и читатели от различните православни църкви. Варненска и Великопреславска св. Митрополия като основен организатор на “Седмица на православната книга” вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложена от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.                                                                       Понеделник, 7 септември


18:00 ч. – Откриване на Седмицата на православната книга от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил
18:20 ч. – Представяне на книгата на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил „Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България”
19:00 ч. – Представяне на книгата на свещ. Теодор Стойчев “Значението на кръста Христов в посланието на св. Апостол Павел до галатяни”
продължава>
 
<< Начало < Предишна 31 32 33 34 35 36 Следваща > Край >>

Страница 36 от 36

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.