ПЦДОН

Начало Проповеди
Проповеди
Иди си от мене, Господи, понеже съм грешен човек Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Неделя, 23 Септември 2018 06:07
св. Петър и Христос

Първа Неделя след Неделя подир Въздвижение (Лука 5:1-11)

Като слушаме днешния евангелски разказ за улова на риба и ужаса на aпостол Петър, когато той внезапно разбрал и почувствал Кой се намира до него в онази паянтова лодка, ние изпитваме или навярно – сме длъжни да изпитаме страх заради тази лекота, с която се приближаваме към Бога, очаквайки от Него да се срещнем лице в лице.

продължава>
 
Слово за Въздвижение на Кръста Господен Е-мейл
Оценка на читателите: / 16
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Антоний Сурожки   
Четвъртък, 13 Септември 2018 22:26
въздвижение

Днес ние празнуваме намирането на Животворящия Кръст Господен. За нас кръстът е знак за Божията любов към нас. Знаем, че на Кръста е бил разпънат Господ. Знаем, че на него Той е умрял с дълга, страдалческа, човешка смърт. Но чувството за реалността на смъртта на Богочовека рядко ни пронизва с този ужас и трепет, които трябва да живеят винаги в нашите души.

продължава>
 
Зорница на незалязващата светлина Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Събота, 08 Септември 2018 09:47

Рождество БогородичноРождество Богородично

На днешния ден светата Православна църква чества едно велико и радостно събитие, поставило началото на човешкото спасение – раждането на Пресвета Дева Мария.

В Свещ. Писание няма подробности за живота на Божията Майка, но преклонението и обичта към нея са толкова силни, искрени и дълбоки, че всичко, свързано с нейната личност, св. Църква ревниво е събрала и надеждно съхранила в своето Предание.

Родителите на св. Дева, Йоаким и Анна, били богати хора със знатен произход и водели благочестив и праведен живот. Едно нещо обаче не достигало, за да бъде пълно семейното им щастие – нямали деца. Знаем, че при евреите това се смятало за тежко Божие наказание и истинско безчестие. Затова съпрузите усърдно и непрестанно се молели Бог да им даде чедо, но годините минавали, а те все още нямали рожба и пренебрежението и презрението на съгражданите им ставали все по-силни.

продължава>
 
Милосърдие и жестокосърдие Е-мейл
Оценка на читателите: / 11
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Неделя, 12 Август 2018 12:10
немилостивия слуга

11-та Неделя след Петдесетница

Прощавайте и простени ще бъдете! (Лука 6:37)

В човешкото сърце като в своеобразен духовен реактор се раждат и протичат различни нравствени процеси, които определят и осмислят поведението на човека. Нашите постъп­ки винаги носят своя качествен знак – те са или добри, или лоши. Ала нюансите в човешкия характер са неизброими, ето защо никой от нас не е само добър или само лош. Доброто и злото преливат и се смесват в помислите и делата ни подобно на бистрите и мътните струи във водите на една река. И тъй като изворът е един – човешкото сърце, добрите помисли и постъпки ние отдаваме на милосърдието си, а злите – на жестокосърдието си.

продължава>
 
Преображението на нашия Спасител Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Александър Лашков   
Понеделник, 06 Август 2018 05:47
Преображение

Преображението на нашия Господ Иисус Христос е едно от най-дивните събития в Неговия земен живот. За да разберем по-добре смисъла и да вникнем по-дълбоко в съдържанието на този необикновен факт, бих искал да го разгледаме в светлината на предхождащите го и последващи събития.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 43

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.