Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Святост
Святост
Отец Йоан Кронщадски беше толкова смирен, че не губеше благодатта на Светия Дух Е-мейл
Оценка на читателите: / 13
Слаба статияОтлична статия 
Написано от св. Силуан Атонски   
Сряда, 20 Декември 2017 11:38
св. Йоан Кронщадски

Видях отец Йоан в Кронщад, докато служеше света Литургия. И до този момент се възхищавам на силата на неговите молитви. От тогава изминаха 40 години и никога не видях някой друг да служи като него. Народът го обичаше и всички стояха със страх Божий. И това не е чудно: Светият Дух привлича към Себе Си човешките сърца. От Евангелието виждам колко голямо множество е ходело след Господа. Словото Господне привличало хората, защото било изричано в Светия Дух и именно заради това било сладко и приятно за душата.

продължава>
 
Смирението на авва Арсений Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 26 Януари 2017 19:03
св. Арсений Велики
 
Макар да бил известен със своята голяма ученост, поради своето смирение авва Арсений (Велики) смятал себе си недостоен да учи другите, и обичал да иска съвет и да получава наставления, отколкото сам да съветва и поучава. Веднъж един от братята на манастира чул, че Арсений иска съвет от един старец, твърде малко образован. Инокът се почудил и казал на Арсений:
продължава>
 
Старецът Тадей Витовнишки за борбата с гнева и гордостта Е-мейл
Оценка на читателите: / 29
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 02 Септември 2016 11:07
старец Тадей Витовнишки

За гнева

Гневът се побеждава чрез отричане от желанията и отсичане на собствената воля.

продължава>
 
Да си спомним за отец Серафим Роуз Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 02 Септември 2016 06:09
отец Серафим

Йеромонах Серафим, в света Юджийн Роуз е роден на 12 август 1934 г. в Калифорния, в курортното градче Сан Диего. Израснал в типично американско протестантско семейство. Още от дете впечатлявал учителите с необикновената си даровитост.

продължава>
 
За едно чудо на старец Гавриил Ургебадзе Е-мейл
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Константин Церцвадзе, pravoslavie.ru   
Четвъртък, 11 Август 2016 11:26

св. ГавриилНа летището в Тбилиси съвсем случайно се запознах с Елена Гецадзе, която привлече вниманието ми с това, че преди тръгване се осеняваше с кръстния знак и с иконата на стареца Гавриил (Ургебадзе). Това се случи през 2015 г. С нетърпение се приближих до нея, подарих ѝ икона и елей от светите мощи на старец Гавриил и се разговорихме. „Как така всички го обичат?” – попитах аз, а Елена се усмихна и каза: „Как може да не го обичаш!” и ми разказа историята, която остави в мен трайно впечатление и укрепи вярата ми във величието на Господа. Тази история ще споделя и с вас, драги читатели.

Разказът на Елена Гецадзе:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

Страница 1 от 7

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.