Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

ПЦДОН

Начало Богословие
Богословие
Христос не ни предаде две Евангелия - по едно за монасите и за хората в света Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 14 Март 2018 09:33
молитва

Животът на вярата при въображаемия християнин се ръководи от жизнения принцип на безболезнения духовен живот. Като екстровертен тип християнин той раздува до желаната степен „обективните”, както заявява, трудности, които правят невъзможен евангелския живот, в условията на земния живот. Мъчителната рутина на всекидневния живот, привидното отслабване на човешкия телесен и душевен организъм от тежестта на проблемите на съвременната реалност и най-вече изтощителният стрес на всеки човек от нашата епоха, не са подходящата екзистенциална рамка за духовната аскеза, която Църквата търси.

продължава>
 
Въображаемият християнин между Църквата и света Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Четвъртък, 08 Март 2018 12:49
екстроверт-интроверт

Думата екстровертност, като психологически термин, означава склонността на човека да се ориентира към външната реалност при формирането на начина на неговото съществуване.  Разнообразните екзистенциални дразнители от външния свят, духът на социалното обкръжение, движението на идеите и други свързани фактори представляват за екстровертния психологически тип човек предизвикателства за формирането на неговия начин на мислене и въобще за очертаването на негова лична теория за човешкото съществуване.

продължава>
 
Започна Великият пост. За светата Четиридесетница Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от дякон Иван Иванов   
Понеделник, 19 Февруари 2018 08:07
молитва

Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година, в който християните се подготвят духовно и телесно да посрещнат достойно най-древния християнски празник Възкресение Христово - Пасха. Великден е центърът на всички празници на Църквата.

продължава>
 
Св. Йоан Златоуст и нашето време Е-мейл
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Ахейски митр. Атанасий (Хадзопуло)   
Понеделник, 13 Ноември 2017 06:05
 
митр. Атанасий Ахейски
Една от книгите, които прочетох през юношеските си години и ме впечатли, беше романизираната биография на свети Йоан Златоуст, написана от покойния вече о. Йоан Алексиу, може би най-добрата книга на този изявен клирик, писател и мой духовен отец, сред 55 други книги с различно религиозно съдържание, които той издаде. Помня, че онази част, която ме трогна особено, бяха страданията на светеца, когото днес честваме, по време на последното му изгнаничество и умишленото му подлагане на мъчения, които в крайна сметка го довели насилствено до края на живота му, така че със своята смърт да “освободи” от товара на присъствието си своите гонители – представители не само на светската, но и на духовната власт, която в лицето на Теофил Александрийски с интриги и машинации се опитала да го неутрализира.
продължава>
 
Що е благодат? Е-мейл
Оценка на читателите: / 14
Слаба статияОтлична статия 
Написано от прот. Игор Рябко   
Вторник, 07 Ноември 2017 15:15
grace

Една от Неделите през Великия пост е отредена на учението на св. Григорий Палама. За това учение може да се даде следната богословска дефиниция: Бог в Своята същност е непостижим, но е постижим в Своите нетварни (несъздадени) енергии, които са Самия Бог извън Същността Му. В това изречение е скрита същността на целия човешки живот, неговия таен смисъл. Това е било изразено от Св. Серафим Саровски с проста на пръв поглед формула: „Смисълът на човешкия живот е в придобиването на Св. Дух.” Нека се опитаме да разберем, какво се крие зад тази фраза и зад тази богословска формулировка.

продължава>
 
Възстановявяне на първосвещеническото, пророческото и царското служение на човека в Иисус Христос Е-мейл
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Виталий Чеботар   
Вторник, 12 Септември 2017 05:44

Христос АрхиерейЗа по-пълно изясняване на цялото дело на спасението, извършено от Господ Иисус Христос, то трябва да се разгледа от три страни, а именно: 

а) първосвещеническо служение на Господ;

б) пророческо служение; 

в) царско служение. 

Тези три страни се наричат трояко служение на Сина Божи. Общата черта на тези три служения на Иисус Христос е  това, че в Стария Завет призваните към всички тези служения се помазвали с елей и лицата, достойно провеждащи тези служения, били укрепвани със силата на Светия Дух.(1)

Според схемата на тройното служение на Иисус Христос Той е Изкупител по трояк начин - като Пророк, възвестил на всички люде истината и посочил правилната вяра и дейност; като Първосвещеник, принесъл Себе Си в жертва за примиряване на всички хора с Бога, и като Цар, проявил необходимото за нашето спасение могъщество.

продължава>
 
За църковната нова година и началото на индикта Е-мейл
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Дария Захариева   
Петък, 01 Септември 2017 05:25
индиктСъздателю на всички твари, поставил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината,
като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
Обитаващ висините, Царю Христе,
Творче и Създателю на всичко видимо и невидимо,
Който си сътворил дните и нощите, времената и годините,
благослови сега венеца на годините
и запази в мир православните християни и Твоите люде, Многомилостиви.
Създателю на всички твари, положил времена и години в Своя власт,
благослови по Твоята благост, Господи, венеца на годината
и, като съхраняваш в мир царя и твоя град,
с молитвите на Богородица спаси нас.
продължава>
 
Световните религии са творения на човека и не го спасяват Е-мейл
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Написано от Йоан Корнаракис   
Сряда, 30 Август 2017 17:54

езичествоКогато говорим за религиозно съзнание на нашия църковен живот, имаме предвид приковаването на вярващия във формализма. В абсолютизацията на външните форми, което води до пропускане на същността. Имаме предвид промяната на духовно-благодатния характер на свещените дела и действия в богослужебното пространство на Църквата, както на онези, които вярващият е длъжен да опази в личния си живот, в религиозни обекти, съгласно формалната практика на световните религии.

Световните религии са творения на човека и са лишени от духовен и сотириологичен характер. Те отговарят само на нуждата на човека да общува с едно стоящо над човешките сили същество. Боговете на тези религии се създават от проекциите на човешката психика върху нуждите на практическия живот във всекидневието.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 11

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.